Weekend Volksvermaak Roden 22 en 23 juni 2013

 

Het onderhoud vooraf naar het evenement van Roden.

Om daar netjes heen te rijden wat er eerst werk aan onze Nooteboom dieplader. Zo waren mijn broer Cor en ik een halve dag bezig om de stuurcilinders te ontluchten zodat hij weer als een spoor achter onze FTF aan liep. De volgende dag hebben we meer als 80 smeernippels onderhanden genomen. Deze zijn nodig voor de draaikransen , stuurstangen, tandemdraaipunten, triangel- en remassen, enz., enz.. Zo stond de combinatie spik en span gereed. De hele week was het droog en kon je de regen zowat pakken, helaas vrijdagmorgen piste het van de lucht. Toch maar op pad en met een vuile combinatie arriveerden we om 15.00 uur in Roden waar Eppie Bok ons keurig uit het centrum ophaalde en ons naar de juiste plek begeleidde. Gedurende de dag werd het hele grasterrein gevuld met vrachtauto’s ouder dan 25 jaar.                                                                                   

 Zaterdag was het niet het mooie weer wat we graag wilden (zien, voelen, hebben), maar toch tussen de buien door was het toch best wel uit te houden. Om 12.00 uur begon ik onze Storkdiesel die op de dieplader staat te starten. Eerst oliedruk pompen dan 20 bar luchtdruk er in, dan op stand tornen met het vliegwiel, luchtkraan dicht en starten, helaas, na een aantal keer opnieuw het vliegwiel goed zetten werd het vervelend dat hij niet aansloeg, mede omdat er al meer mensen kwamen kijken. Gelukkig sloeg hij na 5x aan en konden de mensen genieten van het imponerende getokkel van de alweer 60 jaar oude Nederlandse scheepsdiesel. Om het goede te zien en horen kunt u kijken op Youtube: “Een compleet Hollandse combinatie.” Na het starten kwam er een oudere meneer op me af en zei: “Dat deed u erom zeker Spaansen, om meer publiek te trekken!” Waarop ik antwoordde: “nee het wilde helaas niet direct lukken!”

Voor de rest van de dag was het best gezellig, vele vragen zo tussen de buien door en vanaf 16.00 uur tot 20.00 uur was er warm eten bij de stamkroeg van Eppie in het dorp. Aardappelsalade, worst en een heerlijke gehaktbal. Daar kon ter plaatse iedereen een praatje met elkaar maken. ’s Avonds zocht men elkaar op in één of ander optrekje van de vrachtauto’s.

Zondag helaas slecht weer. Eerst naar het dorp gewandeld voor een uitgebreid ontbijt. De grote tafel was ruim gedekt met allerlei heerlijke spullen. Vanaf 8.00 tot 11.00 uur konden we daar ontbijten, iedereen nam de tijd om te genieten van het ontbijt van de eigen gerookte ham en verse koeienmelk. Door het slechte weer werd hier extra lang gebruik van gemaakt!

Terug naar de auto’s was het er niet beter op geworden, regelmatig buien.  Weinig toeschouwers, dus de de STORK-motor maar niet gestart. Om 14.00 uur gingen de eerste al weg en om 15.00 uur begon de familie Kuyl de Detroit diesels te starten om de spullen op te laden. Dat was op zich al een geweldige publiekstrekker. Eerst de Mack met Detroit motor op de trailer, daarna de Amerikaanse brandweerwagen met loeiende sirene voorzichtig de dieplader op. Wim Kuyl doet dit al van jongs af aan en zo rijdt hij ieder voertuig op z’n plek. Dan vertrekt vader Dieter Kuyl met z’n FTF-combinatie, daarachter Saar, de vrouw van Dieter, met de prachtige Prevost bus, uiteraard met een 8V92 Detroit diesel. Dan volgt de knalgele Kenword met een unieke 12V71 Detroit diesel welke gestart wordt met lucht wat een apart geluid geeft, dan volgt Tim Kuyl met een prachtige FTF 8x4, uiteraard met een 8V92 Detroit diesel. Alle mensen staan verbaasd te kijken naar al die prachtige voertuigen en luisteren naar al het gebrul wat deze Detroit diesel voortbrengen. Vooral als ze uit de poort de weg op wegscheuren!

Vervolgens blijven er toch nog 2 FTF steken ’s kracht genoeg, maar door de vele regenval en natte ondergrond kunnen ze alleen maar slippen. Zo zit Jan Hoek gekoppeld aan Jan van de Groep die net niet bij de straatstenen kan komen. Beide kunnen niet direct  uit hun benarde positie vandaan komen. Maar dan komt de redding (een uniek actie) want een oldtimer Volvo trekt beide FTF ’s de straat op. Aan 2 kanten staat het publiek te genieten van het schouwspel. Om 18.00 uur zijn de meeste vertrokken, het grasveld toch nog redelijk netjes achterlatend. Wij blijven staan samen met broer Joop en hun bus en Egbert en Trudy met de Scania-trailer. Zo maken we er toch nog een mooi lang weekend van.                                                                                                                                                                   

Maandag om 10.00 uur rijden we de poort uit, waarbij met het uitdraaien net de zwaailamp tegen de betonnen paal  tikt en er ter plaatse nog heel op straat blijft liggen. Gelukkig had Egbert het in de gaten en belde ons op dat hij zich over de zwaailamp had ontfermd.

Om 13.00 uur rijden we ons terrein in Winkel op waar ik de combinatie dinsdag van voor tot achter weer schoon ga maken. Zo ik kan dan het volgende weekend op het Historisch Weekend in Den Helder weer met een schone combinatie te voorschijn komen.

 

                                                  Met dank aan de geweldige organisatie van de familie Bok en vrijwilligers!       www.volksvermaken.nl