Detroit Diesel Type 8V71-L

 

Van ons clublid Gerrit van de Plas kregen we een tip dat er bij de Bam in Halfweg achter in de hoek van de loods nog een Detroit Diesel stond. Na contact met de desbetreffend manager mochten we de motor hebben om in ons museum te plaatsen.

 

De Detroit had in een schip van ‘De Ruiter’ (een bedrijf wat de BAM had overgenomen) gestaan. De motor was warm gelopen, daarom waren er nieuwe koppen op geplaatst. Na nog meer problemen was de motor verwisseld voor een Caterpillar. Nadat ik de motor had opgehaald bleek er een compleet dashboard bij te horen waar maar 4000 uur op stond. Daarom hebben we in de werkplaats te Winkel er een compleet frame onder gebouwd waar de waterkoeling voorraad doorheen stroomt. Bij Willem Schouten in Den Helder is alles gestraald en gespoten.

 

Als laatste is alles opgebouwd, zoals uitlaat enz. Als extra is er een afstandbediening opgebouwd, zodat je bijv. op 10m. afstand de motor kan starten. En dat is kicken, want als er een aantal mensen vlakbij staan kan ik door met mijn handen in mijn zak op het knopje drukken en de Detroit diesel starten.

De mensen stappen verschrikt achteruit en kijken om zich heen en vragen zich af hoe dit mogelijk is. Waarna ik quasi nonchalant om me heen kijkend de motor weer stop zet.