2 cilinder Detroit Diesel, type 2 L 71

 

General Motors is in 1938 begonnen met Detroit Diesels te bouwen volgens het 2 takt concept.

Dit was een 1 cil. van deze kleine motoren zijn er nog maar enkele in de hele wereld, dus  bijna niet te koop. We zochten al langer naar dit soort dieseltje om onze eigen lucht te pompen voor de Stork scheepsdiesel die we al jaren in ons bezit hebben. De lucht moesten we altijd per cilinder huren.

 

Toevallig zag ik op de site een 2 cilinder type: 2 L 71 in Drenthe te koop staan.  Toen ik de man opbelde over de prijs vroeg hij wat ik met GM Detroit Diesel had. Ik verwees hem naar  de F.T.F. site waarover  van dit onderwerp van alles is te zien en te lezen.

“Maar wat heb u er mee dat u die motor in bezit heb”, vroeg ik? “Nou ik heb hem gekocht van een schipper omdat er een vrij nieuw aggregaatje aan gekoppeld stond. Deze had ik nodig. “Wat bied je ervoor” vroeg hij?  Ik  deed een bod, vervolgens accepteerde hij mijn bod.

Een week later heb ik dit motortje opgehaald en er een 2 cil. ABC (Anglo Belgium Corporation) luchtcompressor aangebouwd. Daarna is alles gezandstraald en gespoten en vervolgens wordt dit geheel op de Nooteboom dieplader gebouwd,  bij de Stork Ricardo scheepsdiesel, zodat we nu zelf lucht kunnen pompen om de Stork te starten. Dus is alles een mooi geheel geworden.