Historisch weekend Oude Rijkswerf Willemsoord 29  30 juni 2013

 

Het 17de Historisch Weekend Den Helder met een jaarlijks thema. Dit jaar Italiaanse Oldtimers. Vrijdagmorgen om 11.00 uur ga ik op weg naar de Oude Rijkswerf met de gewassen FTF met dieplader. De buienradar geeft regen aan en kom ik het tegemoetkomend verkeer tegen met volle lichten. Toch kom ik netjes schoon aan en parkeer als eerste deelnemer. Vrijdagmiddag op weg met de tweede FTF de 5-asser en 4-assige aanhangwagen.  Er staan tot mijn verbazing al vele vrachtauto’s. Ook liggen er nog vele sleepbootjes en enkele oude vrachtschepen van het de week er voor gehouden evenement  “Sail Den Helder”!

Zaterdag is het mooi weer met maar een koud windje waardoor er toch wat publiek wegblijft.  

De mensen die aanwezig zijn stellen vele vragen over onze vrachtauto’s. Zondag start om ± 11.00 uur de rondrit,  het deelnemen hieraan is vrijblijvend, iets waar ik geen spijt van heb gekregen, want er waren veel enthousiaste deelnemers. Geweldige start:  van de Rijkswerf de Wetstraat op, zigzaggend door Den Helder langs de duinen naar Julianadorp, waar we langs vele wegen door het prachtige dorp toeren.

Fantastisch, zoveel mensen langs de weg vooral op de kruispunten. Vele zittend op hun meegebrachte stoeltjes en anderen gewoon liggend in het gras. De kinderen gebarend met hun handen om aan te geven of we wilden toeteren, oftewel blazen met de luchthoorn. Dus vele malen trek ik aan het koord boven mij in de cabine  waarna er zwaar geluid uit de luchthoorn op het dak komt, een glimlach op de gezichten van de kinderen toverend! Maar ook een lach bij de andere toeschouwers en uiteraard bij mezelf. Een mooie herinnering komt hier bij me boven want we hebben hier veel zand gebracht in de jaren ’80, om al deze wijken gereed te maken voor de infrastructuur. Nu staan er prachtige woonwijken voorzien van veel groen.

 

Vanaf Julianadorp op weg naar Den Helder waar we nog eventjes door de Schooten rijden om vervolgens weer de Rijkswerf op te rijden waar inmiddels veel publiek ons op staat te wachten. Het lijkt wel of de hele colonne al die mensen mee de stad uittrekt. Meteen zet ik de combinatie weer op zijn plek.

Daarna startten we de Stork scheepsdiesel een spectaculair moment als deze na één keer al aan slaat. De mensen komen met allerlei vragen over het hoe en waarom van deze motor.

Om 17.00 uur gaan de eerste deelnemers naar huis waarna ik ook om 18.00 uur vertrek richting

’t Zand, Den Helder achterlatend beseffend dat het toch een mooie stad is daar aan de Noord- en Waddenzee.

  Rest onze dank aan de organisatie en vele vrijwilligers, want tijdens de rondrit stonden er op  alle kruispunten telkens weer mensen om het verkeer te regelen zodat het konvooi in één keer door kon rijden. “Wat is het geweldig goed georganiseerd” zei ik tegen de Bert Smeets die naast me zat,! Hij vroeg of hij met me mee mocht rijden omdat hij vanaf het begin 1996 alle jaren het verkeer mee had helpen regelen. Daarom genoot hij dubbel om al zijn ex-collega’s op de kruispunten te zien staan. Al met al een geweldige happening mede door de grote verscheidenheid van deelnemers.

                                                                                                                                                                                            (  Foto's )