Historisch Festival Den Helder 2011

 

Voor de 15 de keer werd het festival in Den Helder georganiseerd.

Het is verbazingwekkend dat door de vele vrijwilligers zo een groot gebeuren neergezet wordt.

Ook deze keer was het weer geweldig. Donderdag had ik onze combinatie al neergezet en vrijdag de F.T.F. 8x4 erbij gezet. Eerst was ik vanaf ons museum in ’t Zand naar Den Helder gereden om bij onze vestiging de auto’s te wassen. Net toen ik klaar was en alles er spik en span bijstond om naar de oude rijkswerf te rijden, begon het geweldig hard te regenen. Dus wachtte ik een uurtje totdat de weg weer droog was. Zodoende stond alles schoon op de plek die Erik Lensen als verantwoordelijke voor alle vrachtauto’s aangewezen had.

 Zaterdag

Zaterdag was helaas een natte dag. Rond de middag arriveerde de hele stoet die vanaf Duinoord

gestart was. Een bont gezelschap al die speciale voertuigen. Het was niet druk, mede door het

slechte weer dus zitten de meeste mensen binnen in hun ruimte of in hun cabine of luxe auto.

Om 6 uur ’s avonds kunnen om de 10 min. groepen gaan eten. Waar niet iedereen enthousiast over was, maar eerlijk gezegd vond ik het best te eten. ’s  Avonds staan we nog even in groepjes te praten om 22.00 uur ga ik een rondje lopen. Ik steek het loopbruggetje over naar de Zuidstraat daar zitten de cafés en terrassen vol dat hoort en ziet heel gezellig, dan de hoek om naar de Weststraat. Vervolgens loop ik een bruggetje over en loop langs de sleepboten. Ga nog even een paar biertjes pakken bij Sander Hoogervorst en z’n Zeeuwse maat die daar met een prachtige Peterbild Truck staan. Dan rond 00.01 uur naar mijn bed.

 

Een prachtige zondag

Zondagochtend 8.00 uur: het is gelukkig prachtig weer. Om 10.00 uur vertrekken er vele voertuigen voor een  rondrit door de stad. Als ze om 12.00 uur terug komen trekken ze vele mensen mee de Oude Rijkswerf op. Intussen heb ik onze Stork scheepsdiesel motor gestart. Die gelukkig in één keer aansloeg. Tijdens dit ritueel blijven er altijd veel mensen kijken en vragen zich af wat er allemaal gebeurd en zijn altijd weer verbaasd wanneer over deze onafhankelijke motor. Die een heerlijk pokkepok geluid maakt met maar 100 toeren.

Ook bij mijn buurman Jan Hoek is veel belangstelling wanneer er af en toe één van zijn vier Detroit diesels gestart wordt.  Achter ons staan nog een aantal scheepsdiesels van Henk Harberts te draaien. En ook nog een vader en een zoon met zo’n  twintigtal kleine motortjes, “zij hebben het er maar druk mee”! Al deze motoren tezamen trekken veel publiek.

Wat is er allemaal nog meer, welnu allerlei oude vrachtschepen, sleepboten, brandweervoertuigen, luxe oldtimers en vrachtauto’s van alle merken. En natuurlijk een club met tientallen oorlogsvoertuigen.

Daartussen door vele plaatsen waar je wat kan kopen om te eten. Hier staan ze in rijen te wachten. Wat wil je met meer dan 25.000 mensen (volgens de organisatie).

Tussendoor neem ik wat foto’s. Daarvoor klim ik in de hoge kraan om vanaf de giek (het hoogste punt) een paar overzicht foto’s te maken. Door het mooie weer blijft iedereen lang staan. Maar om 19.00 uur begint het toch al pittig uit te dunnen. Ik drink nog even wat bij een collega die nog een nachtje overblijft. Dan kort ik mijn padje in en ga met mijn oldtimer Oldsmobile naar huis.

 

Maandag

Maandag haal ik mijn combinaties weer op, er is bijna niets meer te merken van het grootse evenement van afgelopen weekend.

Het was geweldig met zoveel deelnemers en enthousiaste mensen, een Historisch Weekend om trots op te zijn. Mede doordat het ieder jaar weer wordt georganiseerd door heel veel vrijwilligers.

Wij komen op vele evenementen, maar Den helder heeft één van de mooiste oldtimershows van Nederland in huis. Jammer dat er niets van in de Schager Courant staat. Want vele mensen buiten Den Helder weten er niets of weinig van, maar daar proberen we volgend jaar wat aan te gaan doen.

 

                                                          Tot volgend jaar!!                                                 (Bekijk de foto's)