Dit is het verhaal van deze speciale 4 cilinder Detroit generator set. Het gaat hier om een 4 cilinder L Motornummer 47/ 5111433 CWC.

Halfweg de vorige eeuw 1950 is de generator set geplaatst bij een staatsboerderij vaovereenkomst snoey spaansen.jpg (391741 bytes)n 1100 hectare ABH in Cromstrijen.

Aldaar heeft het jarenlang gestaan als noodstroomvoorziening en werd daarom maar 2 keer per jaar gestart. In 2012 is de boerderij opgeheven en werd alle equipment via Troostwijk veilingen verkocht. Even daarna kwam de buurman Leo Snoey langs om te kijken hoe alles was opgeruimd en ontdekte in de hoek nog de generator.

“Wat moet daar mee gebeuren” vroeg buurman Leo aan de nog aanwezige ex bedrijfsleider Kees Schrouwe. De generator was blijven staan, waarschijnlijk niet interessant genoeg voor de handel en nu rijp voor het oude ijzer. Leo vroeg of hij het materiaal niet mocht hebben en ja, hij mocht alles zo meenemen. Leo heeft met de trekker en aanhanger direct alle spullen opgehaald en zette dit bij hem op de boerderij neer.

Op 28 juni 2014 sprak ik Leo op het Historisch weekend Den Helder, waar hij met zijn gezin stond bij hun International truck welke hij zelf mee had genomen uit Canada. We raakte aan de praat over zijn Canadese avontuur en over ons F.T.F. museum met een collectie Detroit Diesel motoren. Uiteraard begon Leo te vertellen over zijn Detroit Diesel 4 cilinder en gaf ik aan hier nog wel een mooi plaatsje voor te hebben. Een week later bezocht Leo het F.T.F. museum met de Amerikaanse Truck club op doorreis naar een evenement. Na dit bezoek was Leo zeer enthousiast en kwamen we tot een overeenkomst om de Generator te restaureren en een mooi plekje te geven in het museum.

(Klaas Poutsma en ik) hebben alles van de historische DAF aanhanger gehaald en alles volledig laten stralen. Tussen door hebben we met onze zoon Marcel een nieuw frame gelast en na het spuiten hebben we hierop alles netjes op maat gemonteerd.

Op verzoek van Leo Snoey hebben we veel foto’s genomen welke u hier op de website kunt bekijken.

Met dank aan Klaas Poutsma die 3 maanden langs elke dinsdag heeft geholpen om het spul perfect gerestaureerd te krijgen en met dank aan Leo Snoey voor het gunnen van de generator aan het F.T.F. Museum. Zie hieronder de overeenkomst van Leo Snoey met Ton Spaansen.

 

 

 

                                                                                                                                    (FOTO'S Restauratie)