bij de punt.jpg (98799 bytes)op een rijtje.jpg (92739 bytes)truckstar 2009.jpg (210097 bytes)                                                 

                                   

 

 

Truckstar Festival Assen 2009

  Dit jaar gingen we weer naar het Truckstar Festival dat voor de 29ste keer werd georganiseerd. Toen het de eerste jaren werd georganiseerd vond het festival nog plaats op Zandvoort.

Wij reden met truckraces mee met een Mercedes Benz 2628 6X4 waarmee we niet de snelste waren maar waarmee we wel overall winnaar werden bij het wielen wisselen. In 1982 hadden we een 2233 6X4 meegekregen, deze was alweer een stuk sneller. Uiteindelijk in 1983 gooide we een 1938 4X2 in de strijd waarmee we 4 keer tweede werden en 1 keer eerste. Jammer genoeg begon het behoorlijk professioneel te worden omdat er een Zweed en Italiaan meereden die hun trucks vol gas tussen de andere wrikten. We zagen dat de Italiaan zijn vrachtauto met hoge snelheid tegen de Zweed aan liet hangen terwijl zijn wielbouten aan de zijkant het luchtfilter op vraten.  Dit werd ons wat te gek want wij moesten ’s maandags weer aan het werk met onze auto’s en zo besloten we om met truck-racen te stoppen. Hierna heb we het Festival een aantal jaren af en toe bezocht, totdat we in 1996 met onze teruggevonden en compleet gerestaureerde F.T.F naar het Truckstar Festival in Assen toe reisde. Sindsdien hebben we veel gezien en ook veel zien veranderen. Er waren jaren waarbij er enorm veel water viel zodat de vrachtauto’s tot de assen in het water stonden, maar ook jaren met enorme hitte. Ook de vrachtauto’s zag je in de tijd veranderen, eerst met eenvoudige afbeeldingen maar tegenwoordig met de meest fantastische schilderijen. Waarbij ieder land zijn eigen stijl heeft, de Engelsen met veel sciencefiction, Italianen met races en auto’s en de Zweden met mooie landschappen in al zijn verscheidenheid.

  Mooiste Truck Verkiezing

 

 

 

 

 

 

  Ook is er een geweldige competitie waarin de mooiste truck van Nederland verkozen word. Al deze prachtige auto’s staan op het Truckstarfestival op de paddock naast elkaar in verschillende categorieën. Als je langs deze rij met auto’s loop zie je alle eigenaren en chauffeurs volgas poetsen om de vrachtauto of combinatie op alle punten te laten glimmen.

  Dit jaar zaten we voor het eerst op de tribune, na 12 uur kwamen de eerste vrachtauto’s aangereden, langzaam reden ze voor de tribune langs in de juiste volgorde. Per categorie zijn er drie auto’s, als eerste komt nummer 3, dan nummer 2 vervolgens nummer 1. Hiervan rijdt nummer 1 langs de tribune, zodat het publiek deze echt kan bewonderen. Intussen hoort men via de speaker van wie de truck is, wat voor werk deze doet en wie er achter het stuur zit, hierna komt categorie 2 enzovoort. Aan het eind van de baan worden de auto’s samen op de foto genomen,  als alle prachtige schone verschillende auto’s voorbij zijn gekomen keren er drie om. Dit zijn de mooiste trucks van Nederland. Er wordt gevraagd of ze langzaam naar voren willen rijden en ze naderen naast elkaar de streep. Er wordt nu aangegeven welk nummer 3 is, even later nummer 2 zo wordt nummer 1 vanzelfsprekend bekend.

Tevens horen nu de mensen in de cabine wie er nummer 1 is,een geweldig moment want je bent  niet zomaar nummer 1, je hebt wel de mooiste truck van Nederland.  Dit jaar was het de Scania van Verbeek. De chauffeur (één van de drie zonen van Verbeek) stapt uit, ook vader Verbeek stapt uit samen met zijn schoondochter, deze is helemaal geëmotioneerd. Zelfs ik moet bekennen een traantje te hebben weggepinkt. Meteen staan er tientallen fotografen om de Scania en de winnaars heen. De prijzen worden uitgereikt en vader word nog even op de schouder genomen. Na een kwartiertje wordt het circuit weer vrijgemaakt voor het volgende punt op de agenda. De auto’s rijden weer terug naar de paddock en parkeren de vrachtauto op hun plaats. Hier worden zij door tientallen mensen gefeliciteerd ook wij hebben de eer gehad de familie de hand te mogen schudden.

 

Het bedrijf S. Verbeek is een groothandel in aardappelen en wordt gekenmerkt door hun prachtige Scania’s met de net zo prachtige kleurencombinatie. Wij hebben jaren aardappelen gereden en dat was prachtig werk. Daarom is het geweldig dat deze hardwerkende familie met hun inzet, enthousiasme en natuurlijk hun liefde voor vrachtauto’s dit jaar met hun Scania verkozen zijn en zich de trotse bezitters mogen noemen van de mooiste “Truck van Nederland” van 2009!

Gefeliciteerd namens de familie Spaansen!

 

Ton Spaansen