Dorpsfeest Santpoort,

 

  Op het truckstar festival in Assen kwam Toon van Diepen langs of we ook eventueel beschikbaar waren voor een evenement in Santpoort i.v.m. het 250 jarig bestaan van de  Harddraverij Vereniging.

  Wat is daar te doen, was mijn vraag aan Toon. Nou er komen luxe auto’s, trekkers, stationaire motoren en stoommachines. Het zou dus leuk wezen als jullie ook de Stork Scheepsdiesel mee zouden nemen. Dit klonk allemaal reuze interessant. Dus togen wij op vrijdagavond 7 augustus vanaf ’t Zand op weg naar Santpoort. Daar aangekomen werden we hartelijk welkom geheten door de organisatie en zetten wij de Stork Scheepsdiesel op een ruim stuk grasland neer.

  Om ons heen werd er intussen hard gewerkt. De dorskar werd klaar gezet met daarnaast een oude landbouwwagen volgeladen met strogewas, welke de volgende dag volledig gedorst zou worden met als resultaat circa 10 zakken graan. Maar ook werd er een zaaginstallatie in no-time opgebouwd, welke de volgende dag de hele dag bomen ging zagen. Met achterlating van tientallen mooie gladde planken en een hoop zaagsel. Dit alles werd aangedreven door stoommachines en oude tractoren.

  Zondag begon het echt op werken te lijken. Om 11 uur vertrokken er circa 150 oude bromfietsen van alle merken, zoals Kreitler Zundapp enz. als die grote volwassen mannen heel trots op zo’n klein bromfietsje. Om één uur kwamen ze terug en gingen de tractoren starten voor een rondrit. Prachtige machines, waaronder twee stuks Zweedse Bolinder Muntell. Die van mij kreeg de 1ste prijs.

  Intussen waren er ook nog een tiental luxe wagens binnen gekomen. Vanaf een Fiat 500 tot een Caddilac 12 cilinder, van misschien wel € 400.000 waarde. Langs al deze voertuigen lopende besef je toch wel wat er allemaal gebouwd is de vorige eeuw. Ook stonden er vrachtauto’s in al hun verscheidenheid in een lange rij langs de bos.. natuurlijk was er veel publiek op deze zaterdag met zulk prachtig weer. Deze mensen liepen overal langs, intussen vragen stellend aan de eigenaren van ieder object. Ook bij ons. Meneer waarom doet u dit, waar komt die grote motor vandaan, hoe koelt u hem want ik zie geen radiateur, hoe zwaar weeg dit allemaal, hoe lang is de combinatie, is het van een stichting of gewoon particulier, hoeveel gasolie gebruikt het, etc. Gelukkig konden we alles uitleggen aan de twee opperstalmeesters die het hele gebeuren afliepen en zo een aantal interviews afnamen, zodat het hele publiek kon horen wat er zo allemaal aan de hand was.

  Om vijf uur was het gebeurd en begon een ieder z’n (troep) weer op te ruimen. Waarna om zes uur de barbecue gereed was voor de organisatie, de vrijwilligers en de mensen die met hun object waren gekomen. Daarna nog een borreltje of biertje, zoals gebruikelijk is. Dan zitten we lekker in een rondje voor de trucks nog even na te bomen tot middernacht.

  Al met al een enorm evenement met diep respect voor de organisatie die dit voor de eerste keer organiseerde. We hoorde dat ze er twee jaar mee bezig geweest zijn. Welnu, wij hebben het geweldig naar onze zin gehad met dank van de HAV Vrachtauto’s aan de fantastische hartelijke organisatie en misschien tot over twee jaar.